Kennisbank

Back-up op blokniveau

Volledige, incrementele en blokniveau back-up

De eerste back-up is altijd een volledige back-up. De volledige back-up is een kopie van de volledige gekozen dataset. Zodra u een volledige back-up uitvoert, worden de gekozen gegevens naar de back-upopslag verzonden. Het uitvoeren van alleen volledige back-ups is elke keer inefficiënt. Het kost meer opslagruimte en tijd om te voltooien dan andere back-uptypes. Dat verhoogt de belasting van het netwerk en de bandbreedte in het geval van een offsite back-up.

Een incrementele back-up is een type back-up waarbij alleen de gegevens worden gekopieerd die sinds de vorige back-up zijn gewijzigd. In tegenstelling tot een volledige back-up waarbij alle dataset naar de back-upopslag wordt gekopieerd bij elke back-uptaak, kunt u met de incrementele aanpak slechts af en toe een volledige back-up uitvoeren. Elke volgende back-up zal alleen bestanden bevatten die zijn gewijzigd sinds de meest recente back-up.

Block-level back-up is een functie van incrementele back-up die het mogelijk maakt om alleen gewijzigde delen van bestanden te uploaden in plaats van hele bestanden. Om dat te doen, maakt het gebruik van snapshot-technologie.

Back-upsoftware op blokniveau leest gegevens in blokken van dezelfde grootte. Nieuwe blokken worden onderscheiden van de oude door middel van hashes. De back-upsoftware berekent deze hashes afzonderlijk voor elk blok en vergelijkt ze dan met hun vorige waarde. Als er een mismatch is, wordt het blok geüpload naar de back-upopslag.

Merk op dat de functie op blokniveau van toepassing is op bestanden met een grootte van meer dan 1 Mb ten gevolge van een beperking van de blokgrootte.

Voordelen van Block-Level Backup:

  • Uploadbewerkingen vergen minder tijd. Aangezien er bij back-ups op blokniveau minder wijzigingen hoeven te worden geüpload naar de opslag, kost het veel minder tijd om ze uit te voeren.
  • Het neemt minder opslagruimte in beslag.
  • Minder impact op machineprestaties. Back-up op blokniveau wordt altijd uitgevoerd door een momentopname te maken van het lopende volume. De gegevens worden van die momentopname gelezen, waardoor de belasting op de schijven met de gegevens kan worden verminderd.

Nadelen van Block-Level Backup:

  • Het kan langer duren om uw gegevens te herstellen. Om een enkel bestand te herstellen, moet de back-upsoftware alle blokken van dat bestand controleren, de initiële volledige back-up, en dan het bestand opnieuw opbouwen met die informatie.
  • Minder betrouwbaarheid en consistentie van de gegevens. Om een bestand in de back-up op blokniveau te herstellen, moeten alle opeenvolgende blokken op hun plaats blijven. Als blokken per ongeluk inconsistent worden, verliest u de mogelijkheid om te herstellen.

Belangrijk:

Wij raden u aan om van tijd tot tijd een volledige back-up uit te voeren. Zo start u een nieuwe back-upreeks, waardoor back-ups sneller worden uitgevoerd en gemakkelijker te herstellen zijn.

Ondersteund voor:

Heeft u vragen?

Boek hier uw afspraak

Bespreek jou ideale back-up oplossing met één van onze specialisten

Nieuwsbrief

Schijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
van alle nieuwtjes en interessante prijsaanbiedingen!